måndag 5 oktober 2015

Förkylningsförebyggare a la Myntamania och toppmynta från Julita

I DESSA FÖRKYLNINGSTIDER får man lov att göra vad man kan för att undvika att de små elaka viruspartiklar som far runt överallt, får fäste. Själv har jag redan genomlidit eländet men för de som haft turen att klara sig, kommer här receptet på en hälsodrink som garanterat boostar immunförsvaret.

Ingredienser till två glas:

en rejäl näve myntablad (ca 1, 5 dl)
saft av 1/2 citron
1 liten vitlöksklyfta
2-3 msk honung upplöst i lika mycket varmt vatten
3,5 dl kallt vatten

Mixa allt utom vattnet till en grön trögflytande massa. Tillsätt vätskan och mixa igen.
Sila upp i glas och lägg gärna i några isbitar.
Lovar att all världens virus backar ett steg när de möts av ovanstående arme´av vitaminer, mineraler, antiinflammatoriska ämnen mm. Såklart är det inte heller fel att dricka den nyttiga drinken om man redan drabbats av en förkylning. Att myntan är känd för att ha en kramplösande effekt är dessutom bra om man ätit för många halstabletter och fått lite ont i magen!

Vilken mynta man använder i drinken är en smaksak men Toppmyntan är dock inte att rekommendera då dess myntadoft drar åt det kryddiga hållet. Min toppmynta inköptes ursprungligen på Julita gård som ligger vid sjön Öljaren i Södermanland. En fin plats att besöka inte minst om man har barn då det finns en särskild Pettsson och Findusvärld med höns, traktor och allt, uppbyggd på området. En trädgård finns här också och det var där jag hittade min toppmynta som med största sannolikhet är en hybrid. Det fanns inget latinskt namn angivet på plantan tyvärr så dess släktskap är okänt. Sirligt snygg är den i all fall och blommar gör den fortfarande även om blomningen nådde sin kulmen dryga månaden tillbaka. 

Toppmyntan är i blommande tillstånd 40-50 cm hög och är mycket invasiv. Trivs gör den som de flesta myntor, både i sol och halvskugga.



Intresserad av Julita gård? Läs i så fall mer här : 
http://www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

En trevlig och solig oktobervecka önskas alla som tittar in här på Myntamania!

// Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar