onsdag 28 oktober 2015

Reserverad natur i Strömsholm


I SVERIGE FINNS MÅNGA naturreservat, närmare bestämt 3500 stycken. Både länsstyrelsen och kommunerna själva kan besluta om att naturreservat ska bildas i syfte att bevara och främja biologiskt mångfald och för att skydda värdefulla naturområden. Varje naturreservat har sina egna unika värden och lyder därför under just sina speciella föreskrifter, vilka bl a avgör i hur stor utsträckning människan tillåts inverka på natur - och djurlivet och vad man får eller inte får göra inom området. Alla reservat har också sin egen specifika skötselplan.Vid särskilt välbesökta naturreservat bygger man ibland upp s k "naturrum" som brukar innefatta lokala utställningar med anknytning till naturen och kulturen i området.
Ett naturreservat märks alltid ut med den här symbolen:



Här i Strömsholm finns ett naturreservat som sträcker sig från Mälarviken "Freden" och en bit norrut. Området är skyddad främst i syfte att bevara det kulturlandskap som växt fram runt Strömsholms slott och som präglas av gamla ekar och hästhagar, men reservatet inrymmer också sjön/våtmarken Ladugårdssjön som är något av en favoritplats för fågelskådare.

Det är inte mycket vatten i Ladugårdssjön just nu men fåglar finns där alltid.
Alldeles intill landsväg 252 har en särskild "utkiksplats" för fågelskådare iordningställts.
Många av de magnifika ekarna har egna naturminnesskyltar - dock inte den här.
Nya och gamla spår av områdets hästnäring finns överallt.
Här är Elsa på språng på en upptrampad ridled.
Alla vi trädgårdsägare har ju våra egna små naturreservat som vi vårdar och värnar om till nytta och nöje inte bara för oss själva utan också för den biologiska mångfalden och många andra viktiga värden. Att i ord och bild beskriva vad vi gör och hur vi har det i våra "reservat" tänker jag är något som faktiskt också bidrar till att stärka naturens ställning och som visar på hur viktiga de naturliga tingen är. Heja. heja alla trädgårdsbloggare!

















Trevlig slut på arbetsveckan önskas - själv har jag kompledigt torsdag fredag och ska åka på spa :)

// Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar