fredag 9 oktober 2015

Kvällstur i trädgården och kaka till fredagsmyset

HÖSTEN ÄR MYSIG men det är frustrerande att det sällan är ljust nog att jobba utomhus efter att arbetsdagen tagit slut. Idag sken dock solen när jag kom hem och jag tog en tur i trädgården för att se vad som hänt sedan helgen. Löven har börjat falla och squashen och prydnadspumpornas blad har svartnat eftersom det redan varit frost några nätter, men de kalla nätterna till trots blommar det dock fortfarande i de flesta rabatter och krukor.

Vackrast av alla är grapemyntan just nu - till synes helt oberörd av kylan.



Ettåringen Änketårar, tinantia erecta "soho", har precis kastat in handduken för i år. Det är en läcker halvsuckulent växt som jag hittade i Impectas (www.impecta.se) frösortiment för många år sedan och som sedan dess funnits i min trädgård. En mycket lättodlad blomma som blir upp till metern hög i god jord och som även frösår sig själv vissa år. Av namnet kan förstås att de vackra, himmelsblå blommorna bara blommar en endaste dag.


Stora rejäla frön har Sohon - bara att plocka och spara till nästa år!
 Dagens skörd av tomater och hasselnötter.


Familjens nytillskott - katten Jamis - trivs med att sitta på stenmuren.



Jag känner ingen som inte tycker om kladdkaka. Det är den bästa kakan att avsluta tjejmiddagen med, att lära barnen baka, att äta smeten av och att experimentera med vad beträffar nya ingredienser och tillbehör. Kladdkaka och växten mynta har flera gemensamma egenskaper - åtminstone om ni frågar mig: Båda gör en på gott humör, båda är goda, lätta för nybörjaren att lyckas med, omöjliga att tröttna på, osv, osv.
Kombinerar man de båda så blir resultatet dessutom väldigt bra. Rekommenderar därför alla som gillar mint och choklad att pröva det här receptet:

150 g smör
200 g mörk choklad 
2 ägg
2 dl strösocker
2-3 msk hackad färsk mynta t ex chokladmynta eller grönmynta
2 msk kakaopulver
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull, tag kastrullen av värmen och rör ner chokladen som först brutits i mindre bitar. Rör om tills all choklad smält. Tillsätt ägg och socker, blanda väl. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord pajform och grädda 18 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska fortfarande vara tämligen ogräddad när du tar ut den - den stelnar efter ett tag och får då en tryffelliknande konsistens.

Servera med lättvispad grädde och några syrliga bär.

GOD FREDAGSKVÄLL!

// Anna




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar