söndag 11 oktober 2015

Nyplanterat och krukade myntor

PLANTBUTIKERNA SÄLJER UT sina kvarvarande perenner, buskar mm och det är läge att fynda. Normalt är hösten en bra tid att plantera främst på grund av att jorden är fuktig och porös. Så är det emellertid inte just nu eftersom det var ett bra tag sedan det regnade ordentligt här. Planterar man något så får man räkna med att vattna ordentligt och fylla på fram tills dess att det behagar kommer lite nederbörd, kanske i form av snö - vi får se.

Idag fick två buxbomsklot, Buxus sempervirens, och två små Kalmior Kalmia angustifolia "rubra", ta plats i den steniga slänten på södersidan. I den uppgrävda jorden runt om de små buskarna satte jag ner ett gäng mini-narcisser - hoppas och tror att det kommer att bli fina tillsammans i vår.




En annan av dagens sysslor har varit att kruka myntor. De ska få komma in nu så att vinterns behov kan tillgodoses. De sorter jag valde var den till matlagning användbara grönmyntan, äppelmyntan som är bra att ha till desserter och dryck, vinbärsmyntan som ger ett gott the och eau de colognemyntan vars väldoftande kvistar är extra trevliga att ha i vas på borden när man har gäster hemma. 

Kan inte påstå att de nyplanterade myntorna är särskilt snygga men när de väl får
komma in i värmen så frodas de nog snart.
Temynta (Monarda ‘Squaw’)
Bild: www.vivara.se



Temyntor kan man inte ha för många av och till våren tänkte jag utöka min samling med den här fina varianten. Monarda "squaw" bildar snabbt stora bestånd med hjälp av rotutlöpare och som många andra temyntor blir den uppåt metern hög. Bäst trivs sqawen i jord som är både näringsrik, fuktig och väldränerad - jordförhållanden som inte är direkt vanliga så det bästa är nog att plantera i väldränerad jord och sedan vattna duktigt med gödningsvatten. Härdig är denna eldiga indiankvinna i större delen av landet om den får växa i just väldränerad jord. De snyggt rufsiga blommorna kan man njuta av främst under juli och augusti.



    
    Trevlig vecka önskas! //Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar