söndag 30 augusti 2015

Stora (nåja, ganska stort åtminstone) Mojitotestet

Så har jag äntligen svaret på vilken myntasirap (väljer att kalla den smaksatta sockerlagen så) som ger den absolut godaste Mojiton.
Myntasirapen var enkel att göra genom att hälla 2 dl strösocker i varje glasburk, tillsätta 4 dl kokande vatten och sedan röra om tills sockret lösts upp. Därpå stoppades sex olika sorters sköljda myntavistar ner i den varma lagen och lock lades på men skruvades inte fast. Så fick "sirapen" stå och dra över natten (så här i efterhand kan dock rekommenderas att man låter myntan dra i två dygn för att få en riktigt fyllig smak).

 

Grundrecept på Myntamaniamojito

5 cl myntasirap
4 cl ljus rom
1/2 limefrukt delad i 4 bitar (tvätta limen ordentligt innan du använder den)
"en skvätt" sodavatten
isbitar
myntakvist till dekoration

Muddla (dvs krossa) limebitarna tillsammans med myntasirapen. Tillsätt rom och rikligt med is. Rör om ordentligt. Toppa upp med sodavatten. Rör snabbt om igen. Garnera med myntakvist.

Så, hur smakade det då?

Mojito med grönmynta


Den första drinken hade en neutral och mild myntasmak. Grönmyntan gav en Mojito utan egentlig karaktär tyckte provsmakarna. "Smakar som på krogen!" var en kommentar som fälldes och det kanske inte är så konstigt eftersom just grönmynta ofta används till just Mojito.

Mojito med äppelmynta



En kraftfull och distinkt myntasmak med "bett" i. En drink med härlig karaktär tyckte samtliga i smakpanelen.

Mojito med vinbärsmynta



"Smakar tandkräm" tyckte halva testgruppen. Den andra halvan av panelen gillade den tydliga men ändå milda pepparmintsaromen. Alla höll med om att detta var en "snäll" drink.

Mojito med chokladmynta



"Åh, den doftar ju After Eight!" utbrast någon i panelen när drinkarna serverades. Vi enades om att Mojito med chokladmynta var en spännande upplevelse men alla tyckte dock att det räckte med en drink av den här sorten och ett förslag som dök upp var att servera densamma som "dessertdrink" till någon typ av chokladefterrätt.

Mojito med grapemynta




Myntasirapen som var gjord på grapemynta hade en viss ton av citrus men också en ganska framträdande kryddighet. Samtliga mojitotestare var överens om att grapemyntan - som gav drinken en ganska skarp och lite örtig/gräsaktig smak - inte är något förstahandsval när det handlar om mojitotillverkning.

Mojito på jordgubbsmynta



"Hmmm, det luktar lite konstigt", tänkte jag när jag stod i köket och blandade de sista drinkarna. Och jordgubbsmyntasirapen hade verkligen en annorlunda doft; fruktig och blommig men inte med den tydliga jordgubbskaraktär som man känner när man drar handen över själva plantan. Smaken på mojiton blev därefter och man fick en känsla av att något borde tillsatts till drinken för att den skulle bli riktigt fulländad. Svaret kom efter en stunds smuttande och funderande och var egentligen ganska självskrivet: Färska jordgubbar såklart. Några skivor bär i drinken hade varit "pricken över i" och vi enades i att det förmodligen blivit magiskt gott!

Så, vilken drink var då godast och kommer att föräras titeln Myntamaniamojito?
Det kommer jag att avslöja imorgon tillsammans med lite tips och idéer från mojitotestet.

Mera mynta i morgon - väl mött då vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar