måndag 31 augusti 2015

Och vinnaren är...





Äppelmynta (mentha suaveolens)

UTAN KONKURRENS blev den Mojito som hade äppelmyntasirap som huvudingrediens provningens segrare. Drinken hade en kraftfull och nyanserad myntasmak (som inte smakade tandkräm ) vilken matchade limefruktens syra och kryddighet perfekt och den äppelton som kunde skönjas tillförde det lilla extra.

På delad andraplats kom drinkarna gjorda på chokladmyntasirap och grönmyntasirap. De var båda fräscha och smakrika och beroende på om man föredrar en mer distinkt myntakaraktär (chokladmynta) eller en smakrik men ändå mild variant (grönmynta) så favoriserade testdeltagarna antingen den ena eller den andra.
Mojitos gjorda på grapemyntasirap och vinbärsmyntasirap föll inte testpanelen särskilt väl i smaken även om de var drickbara. Den drink som gjordes med jordgubbsmyntasirap hade en annorlunda och speciell arom och - vilket nämndes i gårdagens inlägg - hade förmodligen varit fantastisk om några färska jordgubbar tillsatts.

Äppelmynta finns i olika varianter (brokbladig, grönbladig) varav jag har den grönbladiga i min trädgård. Imorgon kommer äppelmyntan att presenteras mer ingående här på Myntamania - i egenskap av vinnare i Mojitotestet så förtjänar den en fullständig beskrivning eller hur!

Alkoholstarka drinkar i all ära men den intressantaste upptäckten som gjordes i samband med "Stora Mojitotestet" var den otroligt fräscha och välsmakande "Virgin Myntamaniamojito" som tillverkades till en av de bilburna deltagarna i testpanelen. Här kommer receptet:

Virgin Myntamaniamojito

5 cl äppelmyntasirap
saft från 1/2 limefrukt
ca 1/2 dl sodavatten
massor med is

Skär limehalvan i fyra bitar och pressa ner saften i glaset, lägg därefter i de urpressade skalbitarna (man kan såklart strunta i detta men det ser trevligt ut med bitar i glaset samt att de ger lite extra smak).
Tillsätt äppelmyntasirapen och rör om ordentligt. Tillsätt is, rör om igen och toppa slutligen upp med kolsyrat vatten. Rör om hastigt alternativt servera med sugrör.




En frisk, smakrik och faktiskt ganska hälsosam drink (mer om myntornas hälsobringande effekter längre fram) som verkligen släcker törsten och som är en värdig ersättare till sin promillehaltiga namne.

Vill avslutningsvis passa på att tacka testpanelen för väl utfört arbete en solig lördag i augusti!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar