tisdag 25 augusti 2015

Karin Franssons örtskola

TV-KOCKEN KARIN FRANSSON gjorde sommaren 2013 en serie korta och inspirerande radioprogram "Karin Franssons örtskola" för Sveriges Radio. Rekommenderas varm och då förstås särskilt avsnittet om mynta. Karin har liksom jag en mängd olika myntor i sin trädgård men odlar dem i kruka vilket kan vara en klok idé om man har en örtagård där många andra växter måste få plats!

Karin Fransson. Foto: Annica Triberg








För att lyssna klicka in på:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=950&grupp=19542

Karin Franssons frestande beskrivning av hur hon gör sockerlag med mynta ledde osökt (eller kanske inte...) mina tankar vidare till drinken Mojito som många säkert redan är bekanta med. Så roligt det vore att testa hur olika myntor smakar i just den drinken! Men - istället för att muddla myntablad med socker och lime så är min idé att enligt Karins förslag koka en fin sockerlag på 1 dl socker, 2 dl vatten och lite vitt vin, stoppa kvistar av mynta i den varma lagen och låta alltsammans stå över natten. De olika smaksatta lagarna används sedan i testet och passar någon inte bra till Mojito så kan man säkerligen ha den till dessert av något slag.
Ser verkligen fram emot att utröna vilken mynta av de sex utvalda på bilden nedan som kommer att ingå i MYNTAMANIAMOJITON. Nu måste jag sammankalla en smakpanel till den kommande helgen - hoppas kunna presentera testresultaten här på söndag!

Bananmynta, grapemynta, vinbärsmynta, äppelmynta, jordgubbsmynta, chokladmynta -
vilken av dem kommer att passa bäst i Myntamaniamojito?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar