fredag 28 augusti 2015

Trädgården "is going nuts" samt förberedelser inför stora Mojitotestet.

ETT HÖSTTECKEN är att den gigantiska hasseln som tronar precis utanför min lilla stuga, börjar släppa ifrån sig sina frukter.

Hassel - Corylus avellana



En hel del hamnar på den lilla gången upp till huset och det är inte längre läge att springa barfota där.



Lite kuriosa är att hasselbusken växter vilt över stora delar av vår planet men att ca 75% av alla hasselnötter för kommersiellt bruk, odlas i Turkiet. Varför man inte odlar mer nötter i Sverige kan man faktiskt undra - jag brukar kunna samla in hinkvis med mogna hasselnötter lite senare på säsongen. Sparar dem torrt och luftigt (annars blir det snabbt mögel på skalen) och portionerar sedan ut dem till nötskrikor och ekorrar under den kalla årstiden. En del äter jag själv såklart - de är lite mindre än julnötterna man köper i affären men MYCKET godare.

Inne i huset doftar det härligt av mynta. Det beror på att förberedelserna inför morgondagens Mojitotest pågår. Så här fint såg det ut innan jag tryckte ner myntorna i burkarna med het sockerlag.  


Nu ska myntasirapen få stå och dra över natten och imorgon är det dags att pröva vilken av den sex myntorna (jordgubb-, choklad-, äpple-, grape-, vinbär- eller grönmynta) som ger den godaste Mojiton.

Väl mött på söndag vänner!



2 kommentarer:

  1. Vilken lyc med hassel på tomten! Här växer de bara vilda och det är svårt att passa precis när de börjar falla.
    Mynta stor favorit. Kul med testet. Hopps du redovisar vad ni kommer fram till.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar Anette - svaret på vilken mynta som vann Mojitotestet kommer idag!

      Bästa trädgårdshälsningar från Anna

      Radera