onsdag 19 augusti 2015

Myntornas försvarstal

Äppelmynta (Mentha suaveolens) och såpnejlika.

MAN KALLAR OSS INVASIVA och talar om hur man ska begränsa oss, tukta oss och hålla oss i schack. Men allt vi vill är att vara fria och sprida våra gracer, frön och rhizomer över världen (eller åtminstone över din trädgård).
Förstå att vi är här för att göra gott, inte för att skada eller tränga undan även om vi i vår iver att föröka oss ibland glömmer bort att ge plats för andra




Till världen och din trädgård bringar vi allt det goda i överflöd och vi låter dig vara fri att använda oss efter behag. Till dryck, till mat, för att förbättra din hälsa, för att skänka väldoft till ditt badvatten eller bara till lyst. Endast din fantasi sätter gränser och ju mer du tar av oss desto starkare blir vi.

Du människa som kanske räds det du inte kan kontrollera; pröva att se bortom dina egna behov. Lyssna till vad humlan har att säga när den njutningsfullt tar del av våra håvor. När kunde i humlornas brummande eller binas surrande skönjas en klagosång över att vi blivit för många? Lyssna till fjärilarnas tysta budskap när de festar på vår nektar och hör vad snigeln har att säga när den funnit bergamottmyntans doftande blad.


 Pepparmynta (mentha piperita labiatae) och penningblad.

Älskar du det vackra och det sköna så bjud in oss att leva och frodas i din trädgård. Då kommer du snart att förstå att den som omfamnar det goda, det starka och det vackra, i sanning blir en lyckligare människa.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar