söndag 16 augusti 2015

Mynta - gästfrihetens ört.

MYNTA HAR HISTORISKT SETT alltid varit en symbol för gästfrihet. Ursprunget till detta finns inom den grekiska mytologin där en version av historien om det gamla paret Philemon och Baucis, berättar om hur två främlingar besökte en by där de blev bemötta på ett ovanligt avståndstagande och ogästvänligt vis. Ingenstans blev de erbjudna att komma in för att vila eller för att få något att äta. Ett äldre fattigt par – Philemon och Baucis – var de enda som bjöd in främlingarna till sitt hus och frågade om de önskade något att äta. Innan måltiden tog sin början gned det gamla paret in gästernas bord med mynta för att ge det en ren och frisk doft. Under måltiden som följde avslöjade främlingarna sin identitet – de var inte de fattiga vandrare de utgav sig för att vara utan Zeus och Hermes. Som tack förvandlade de båda gudarna parets hem till ett tempel och mynta blev en symbol för gästfrihet.

Mynta förtjänar verkligen sin plats som gästfrihetens adelsmärke. Det är dock kanske lite ”overkill” att gnida in bordsskivan med myntablad, om man inte gör det för att hålla myggen borta under sommaren. Att gnida in bordet med citronkattmynta (nepeta cataria) som har en utpräglad citronelladoft, kan då vara ett bra sätt att hålla de små blodsugarna på avstånd.

Nepeta cataria
Mer lämpligt sätt att visa sin gästfrihet är att dekorera med en myntakvist vid varje kuvert. Vill man göra det lite extra intressant kan man lägga kvistar av olika myntasorter vid varje tallrik och låta gästerna gissa vilken mynta de fått med hjälp av hur den doftar.
Är det den sortens fest att slumpen ska få avgöra vem man får till bordet, så kan värdparet, värden/värdinnan, dela ut myntakvistar - varav det bara finns två av varje - till gästerna när de kommer. Det blir sedan festdeltagarnas uppgift att leta upp sin bordsdam eller kavaljer genom att para ihop sig med den person som har fått en mynta av samma sort. 

Myntan är gästvänlig i sig själv och bjuder in allsköns insekter till nektarparty. Här en humla som låter sig väl smaka av en toppmynta. Ursprungsplantan  är inhandlad på Julita i Sörmland, latinskt namn  tyvärr okänt.

En enkel bukett av utslagna myntor pryder en av mina uteplatser.
En bukett mynta - utslagen eller outslagen - är alltid vackert. Varför inte låta ett extra fint myntaarrangemang pryda bordet när du ska ha gäster? Den fungerar mycket bra som en så kallad "talkingpiece" och inbjuder både till prat och provsmakning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar