torsdag 13 augusti 2015

Kuriosa och recept

SOM DE FLESTA ÖRTER som brukats genom århundradena, så har även myntan tillskrivits olika egenskaper och i vissa sammanhang fått ett symbolvärde. Här kommer några exempel:

Tron på myntornas förmåga att stärka könsdriften var i antikens Grekland så befäst att män som drog ut i krig fick lova att avstå från att bruka mynta (källa: Örter, Lindvall &Lindvall, Bra Böcker 1997)

En gång i tiden var det brukligt att täcka golvet i synagogorna med mynta. (källa: Örter, Lindvall &Lindvall, Bra Böcker 1997)

I Italien kallades mynta tidigare för Erba Santa Maria – den heliga Marias ört. (källa: Örter, Lindvall &Lindvall, Bra Böcker 1997) 

I Storbritannien har mynta länge varit en vanlig och flitigt använd ingrediens i matlagningen. Britterna använder de facto mynta i lika stor omfattning som vi svenskar använder persilja!

Med koppling till ovanstående kommer här ett brittiskt recept på myntapesto:
  • 1, 5 dl färska myntablad (tätt packade)
  • 1/2 dl korianderblad (tätt packade)
  • 1/2 dl pinjenötter (kan ersättas med solrosfrön)
  • 2 msk färskriven parmesan
  • 1 matsked pressad citron
  • 1 vitlöksklyfta (skalad)
  • 1/2 tsk salt
  • 1, 5 dl olivolja
Mixa alla ingredienser utom olivolja och salt. Tillsätt oljan lite i taget. Ta mer än angivet av olivoljan om du vill ha en lösare pesto. Smaka av med salt. Gott till grillade grönsaker och såklart till gillat kött  - om man äter det vilket jag dock inte gör.

Lev väl!
Hälsningar Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar