onsdag 26 augusti 2015

Mynta till vinterns behov

ÄVEN OM JAG främst samlar olika myntor i min trädgård på grund av att de är vackra och härliga trädgårdsväxter som drar till sig fjärilar, bin och humlor, så är det förstås en stor bonus att kunna använda de egenodlade örterna till allehanda ting. Myntorna har ju en uppsjö användningsområden och jag har hitintills bara hunnit beskriva ett fåtal här på Myntamania.

Än så länge kan vi njuta av den färska myntans fägring!

Det finns många sätt att göra myntornas sköna smakämnen och dofter tillgängliga även under vintermånaderna (och våren eftersom de flesta myntor vaknar till liv ganska sent ). Ett är att gräva upp några mindre plantor, kruka dem och låta dem växa vidare inomhus. Se då till att regelbundet toppa plantorna så att de inte går i blom - så fort blomknoppar utvecklats försämras nämligen bladens aromer märkbart. 
En annan variant är att torka upp - och nedhängda buketter med myntakvistar på en torr och mörk plats. Ett plus med metoden är att de torkade buketterna kan fungera som en snygg inredningsdetalj.
Tredje förvaringstipset är att frysa in blad i plastpåsar. Lägg in påsarna platta, tunna och utan luft i frysen så tar de nästan ingen plats och det blir lätt att ta ur den mynta man behöver för tillfället.

Mynta på påse - snart i var mans/kvinnas frys?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar