söndag 1 november 2015

En liten tur till Tällberg



ÄLDSTA DOTTERN OCH JAG har tillbringat helgen på spa i Tällberg norr om Leksand. Det är skönt att komma iväg en sväng då och då och "bara vara", äta gott (godaste maten i Tällberg finns på Villa Långbers), sova länge och unna sig det där lilla extra. Just den lilla byn Tällberg har blivit en favorit mycket p g a lugnet och den vackra miljön.


Utanför hotell Klockargården prunkade höstfloxen fortfarande som ett bevis för att även Dalarna haft en ovanligt mild höst.



Ytterligare tecken på att de gångna veckorna varit varmare än vanligt är att några av de växter som normalt bara blommar under sommaren, hunnit sätta frö och nu bjuder på en andra blomning.

Mot det grönbruna gräset på slänten lyste två nyutslagna tistlar -
har nog aldrig riktigt tänkt på att tistlar är så fina tidigare.
Att blått och gult är färger som hjälper till att lyfta fram varandra är det ingen tvekan om när man ser de nyutslagna lupinerna mot bakgrund av en gulnad nyponros. Lite kuriosa är att vissa lupinarters frön används till mjöl inom livsmedelsindustrin  - exempelvis i glutenfria bakverk - och i delar av världen till snacks mm. Det är dock inte bara att ge sig ut och plocka lupinfrön eftersom dessa måste behandlas innan de kan ätas - obehandlade är de väldigt giftiga. Tilläggas bör att de lupiner som är vanligast i Sverige inte har frön som är ätbara över huvud taget.


Man är nog lite extra förtjust i blommor i Dalarna (tänk kurbits) - här en dekorerad telefonkiosk som innehöll en miniutställning av gamla telefoner.


På vägen hem stannade vi till i Leksand och gick en promenad längs med Siljan.



Stigen ledde till den lilla japanska park som skapats som en symbol för en lång och god relation till Leksands japanska vänort Tobetsu på ön Hokkaido. En stilla plats som var vacker även i höstskrud.




En liten bit från parken ligger Hildasholm. Där finns det spännande trädgårdsrum och en 12 hektar stor naturpark som jag besökte för några år sedan. Herrgården och dess omgivningar har öppet under sommaren och den tidiga hösten så vi fick nöja oss med att kika in över staketet den här gången.



Så här ser det ut i Medicinalträdgården - ett av de många trädgårdsrummen på Hildasholm - under sommarmånaderna:


Bilden ovan är lånad från Hildasholms hemsida. Vill du se fler bilder och läsa mer om trädgården och om Hildasholm så klicka här .

En riktigt trevlig vecka önskar jag er!

// Anna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar