onsdag 30 september 2015

Trevliga tvååringar och mynta med frågetecken

JAG GILLAR VERKLIGEN bienner  - "tvååringar" som man också kallar dem - och har många av dem i min trädgård. Borstnejlikan dianthus barbatus blommar i många olika nyanser av rosa och karamelliga kombinationer av rosa och vitt under större delen av sommaren, även om den har sitt vackraste flor under försommaren. Så här års nyper jag av de torra fröställningarna och strör på vinst och förlust ut de små fröna lite här och där i trädgården.



Kungsljuset verbascum thapsus planterar sig självt mellan uppfartens stenplattor och den intilliggande rabatten. Sitt namn har den ståtliga växten faktiskt inte fått p g a sina gula blomspiror utan av att man förr doppade blomställningen i tjära och använde den som fackla.

Ber alla om överseende med att det är ostädat i rabatten - de svampangripna rosbladen är numera uppbrända!

Judaspenningar lunaria annua är mest känd för sina silverglänsande fröskidor men jag är väldigt förtjust i de rosa och vita blommorna vilka kommer tidigt på våren och är så fina tillsammans med olika lökväxter. Första årets gröna bladverk går inte av för hackor det heller.


På tal om förtjust så blir man just det när man hittar smultron den sista september...


Måste publicera ännu en bild på mina blommande rädisor. Från att tidigare varit helt vita har de små söta blommorna nu fått en ljuslila nyans. Rädisorna har blommat konstant hela sommaren och det är gott om frön i de knubbiga ärtskidorna. Såklart ska dessa sparas och planteras ut nästa sommar och det ska bli mycket intressant att se om samma fenomen upprepas; d v s att det inte blir några rädisor alls bara blad och blommor! 




Slutligen en bild på en mynta som ännu inte blommat men som är på väg att göra det just dessa dagar. Den okända hybriden (vilket jag förmodar att det är) fick jag av min före detta kollega Anna-Lena och eftersom växtens namn ännu är okänt har jag temporärt döpt den till Anna-Lenas mynta  Att det finns släktskap med rundmyntan mentha suaveolens är tydligt och till utseendet liknar växten äppelmyntan men den har en betydligt kryddigare doft och helt vita blommor. Bild på den blommande myntan kommer framöver om inte frosten tar den innan den hinner slå ut!

Anna-Lenas mynta


Någon lista på de myntor jag allra helst skulle vilja tillföra min samling har jag inte hunnit få ihop ännu men det kommer senare i veckan. 
Ha det nu riktigt gott under de vackra brittsommardagar som stundar!

Anna


måndag 28 september 2015

Ängelsberg och katten Jamis

I helgen gick turen till Ängelsberg, en liten ort vid sjön Åmänningen inte långt från staden Fagersta i norra delen av Västmanland. Ängelsberg är en plats med en spännande och mångfacetterad historia; här finns bland annat Engelsbergs bruk som är upptaget på världsarvslistan och Oljeön där det fram till en bit in på förra seklet fanns ett oljeraffinaderi. I början av 1900-talet fanns här också en konstnärskoloni och kanske är det därför det också skapats en mycket intressant skulpturpark just på denna plats. Parken är belägen längs med Snytenån som sakta ringlar mellan själva Ängelsberg och bruksområdet och sommartid lär utställningen vara utvidgad även med andra konstverk än de permanenta.

Det fanns mycket att titta på i parken och den kringliggande miljön med forsande vatten, små laguner och gamla fiskodlingsdammar skapade en fascinerande kombination av konst gjord av människohand och naturens egna estetiska mästerverk. Som jag tidigare nämnts är jag ingen stor vän av trädgårdskonst men många av de skulpturer som fanns i parken skulle jag mer än gärna ha haft i min trädgård!

"Griniga gamla gubbar" på en stenbänk vigd åt filosofiska tankar.

Sälarna i vattenbrynet såg man inte först, så välplacerade var de!






T o m en så artificiell sak som en spegelpyramid hade man lyckats få att smälta in i omgivningen.
Lustiga figurer i någon slags metall.

Vill ha, vill ha, vill ha - en vattentrappa i min trädgård!!!




Mycket fascinerande var att när vi stod och tittade på skulpturen benämnd "Afrikansk häger" så kom en livs levande häger flygande och landade bredvid slussen! Tyvärr använder jag fortfarande min gamla kamera (ångrar verkligen att jag inte tog med den nya istället) och kunde därför inte zooma in den stora fågeln som sitter på gräset vid den stenlagda kanten och ser ut som en staty även den.
Nere i bildens vänstra hörn syns den "afrikanska hägern".

Elsa som både gillar att åka på utflykt, att utforska nya platser och att bada var förstås i sitt esse...

På vägen från Ängelsberg mot den lilla staden Norberg, passerade vi genom en del av området där den stora skogsbranden härjade förra sommaren. Hela Ängelsberg fick utrymmas under branden och det är egentligen ett mirakel att orten klarade sig för branden hade ödelagt allt bara någon halvkilometer därifrån.



Väl hemma ägnade jag kvällen åt att koka tomatsås på en del av den ovanligt stora tomatskörden. Tomater, lök, vitlök och basilika i skön förening - 100% ekologiskt, gott, gott och så väldigt bra att ha på lut i frysen till både det ena och det andra.



Sist men inte minst vill jag välkomna Jamis till familjen. Jamis är en 5-årig omplaceringskatt som inte kunde bo kvar hos sin gamla familj p g a av allergi och ändrade bostadsförhållanden. Att den stiliga herren kommer att trivas här är jag ganska säker på bara han hittar sin plats bland alla andra katter som finns i området. Tämligen överens är han redan med missen Miranda och Elsa som dock blir lite avundsjuk på matte ibland.


Imorgon kommer det lite närmare beskrivningar av några myntor jag gärna skulle ha i min trädgård men ännu inte lyckats få tag på. Tills dess önskar jag alla en trevlig kväll och en god natts sömn!
// Anna

lördag 26 september 2015

Livet på paus och blomsterfägring i stubbåkern

I BÖRJAN AV DEN HÄR VECKAN stannade livet till för en stund. Gammelkatten Mimmi som varit trött och ätit dåligt under någon vecka konstaterades ha allvarlig hjärtsvikt och det fanns inte många val att göra. Två dagar efter kom veterinären hem till oss och vi tog farväl. Alla vi som haft husdjur hela våra liv vet nog hur det känns och hur tomt det blir därhemma när en fyrbent vän försvinner. Man sörjer men minns samtidigt med glädje den tid och det liv man haft tillsammans.

Under dagens långpromenad korsade Elsa och jag en stubbåker. Eftersom det regnat några dagar och det var fullt med vatten i traktorspåren så var jag tvungen att se efter noga var jag satte fötterna. Men inte bara vattensamlingarna fångade min blick utan också att de små blommor som slagit ut nu när sädesaxen var borta och solen nådde ner till den lägre vegetationen.


En liten viol

Någon slags nässla


Surkulla anthemis cotula

För mig okänd växt
Förgätmigej myosotis

Blåöga?


























Vill man anlägga ett lite filosofiskt perspektiv så skulle man kunna säga att om man antingen lyfter blicken och ser det lite större sammanhanget eller sänker den och uppmärksammar det man annars inte skulle lagt märke till, får man uppleva så mycket mer. Något vi alla kanske borde göra lite oftare - oavsett var vi befinner oss - för livet blir verkligen mer mångfacetterat och intressant då.

Elsa älskar att gå i skogen och är alltid minst tio meter före mig.
Tur att hon är duktig på att komma på inkallning.

Ligger man lite före så ökar friheten och det har nog Elsa
förstått. Bl a hinner man bada innan matte säger stopp.


Stora och stiliga men tyvärr snigel- och maskätna Karl-Johan svampar fanns det gott om i skogen..

































När jag böjde mig ner för att fotografera bjässarna så dök de här de rödgula trumpetsvamparna cantharellus lutescens upp i synfältet. Inte bara ett par förstås utan MASSOR. Jag hade ingenting att plocka de små godingarna i så de fick stå kvar till imorgon - om jag nu hittar tillbaka förstås...


Hemma i trädgården sken solen och den mest välbesökta platsen var definitivt kärleksörtens omfångsrika blomkorgar där både amiralfjärilar och humlor flockades. 

Kärleksörten är en spännande växt på flera sätt. Sitt namn har den fått av att den förr brukade användas till att spå i kärlek med genom att två uppgrävda plantor fästes upp och ner i en takbjälke, den ena symboliserande mannen och den andra kvinnan i ett befintligt eller blivande förhållande. Om plantorna växte mot varandra var det ett gynnsamt tecken beträffande hur det stod till med kärleken, och om de slog ut så skulle även kärleken blomstra. Kärleksörten har också använts inom folkmedicinen bl a till att läka brännsår och i södra Sverige planterades växten förr ofta på hustaket för att skydda mot blixtnedslag. Det senare har medfört att kärleksörten ibland kallas för dunderlök. Kärleksörtens blad och rötter är ätliga (bör kokas 15 minuter först) och bladen lär innehålla en hel del c-vitaminer. Jag har inte provat att äta dem men de ska vara goda i sallad och wok! (Källor: www.biofilia.se, www.linnaeus.nrm.se)

hylotelephium telephium
Det blev inget skrivet alls om mynta den här gången - undantaget som bekräftar regeln!

Bästa hälsningar,

Anna

måndag 21 september 2015

Växter uppåt väggarna...

OM MAN SKULLE SÄTTA EN ETIKETT på vilken typ av trädgård jag har - eller rättare sagt är på väg att skapa - så borde det bli "stugträdgård" (fri översättning från eng. cottage garden). Jag har ju en liten stuga och runt omkring den finns min trädgård. En del av trädgården finns också själva stugan, vilket väl också kan anses vara typiskt för just en "stugträdgård" om man nu utgår från britternas idé om densamma.

Rosor, klematis, kaprifol och vildvin klättrar och klänger hej vilt uppåt väggarna och här och där hänger sommarblommor i amplar. En vindruvsplanta finns också på plats minsann.
På försommaren äger rosen Flammentanz hela sydvästväggen och jag brukar lite skämtsamt säga att jag bor i Rosenbad under just dessa veckor.



Lite kort efter att Flammentanzen slagit ut börjar New Dawn (som åtminstone jag håller för att vara vackrast av alla rosor med sina puderrosa, doftande blommor och mörkgröna bladverk) blomma. Att den har vänligheten att komma med nya blomklasar - om än i avtagande omfattning - under hela hösten gör den ännu mer älskad såklart. De båda rosornas färger skär sig mot varandra men vad gör väl det när blomsterprakten är så fantastisk.


New Dawn delar på utrymmet utanför ytterdörren med en kaprifol...



...och runt hörnet täcker en långblommande klematis större delen av väggen.
Klematis med okänt namn och en otrolig växtkraft, som fanns på plats när jag köpte huset.

På http://www.byggnadsvard.se/ finns en mycket intressant och informativ artikel om hur klätterväxter påverkar våra husfasader - negativt eller positivt. Rekommenderas!
Kan man ha mynta "uppåt väggarna" ? Nej någon klätterväxt med myntans egenskaper har jag inte stött på ännu men kanske finns det någon.

Så här såg det ut på "stugträdgårdens" södersida i början av juli - fortfarande återstår mycket jobb innan det blir riktigt ordning och struktur men blommar det gör det!


Ett framtida projekt är att "plantera bort" det mesta av gräsmattan som
ändå växer så dåligt på den magra moränen.

För den intresserade finns på exempelvis www.bhg.com, www.thisoldhouse.com och förstås på Youtube; tips, idéer och instruktionsfilmer om hur man planerar och planterar en klassisk cottage garden.











Att lägga några kvistar mynta i vattnet när du kokar potatis är gott - pröva gärna det om du vill ha omväxling till dillen!

Ha en fin dag!
//Anna

lördag 19 september 2015

Eau de colognemynta

ALL VÄRLDENS BACILLER tycks ha flyttat in i min näsa och den här vackra septemberdagen har därav huvudsakligen tillbringats i soffan. Jag är extra glad över att ha hund dagar som denna för Elsa håller mig troget sällskap emedan katterna  - på katters vis - väljer att ligga ute på altanen och gotta sig i det fina vädret.

En liten tur i trädgården fick det ändå bli förstås. Det var liv och rörelse i solen där alla insekterna kämpade på för att samla mat till vinterns förråd. Extra mycket fart var det bland höstastrarna men så är de också relativt nyutslagna och därmed fulla med nektar.

Det surrar om höstastern!
Med risk för att bli tjatig kommer här ännu en bild på tagets och humla. Namnet på den läckra tagetesen som under gynnsamma förhållanden blir en över halvmeterhög buske, kan jag dessvärre inte ange eftersom jag fått dess frö från en bekant till familjen. Det kan dock vara sorten "Mr Majestic".

Mr Majestic eller inte - majestätiskt vacker är tagetesen i alla fall.
Eau de cologne mynta mentha piperita var. citrata blommar sent och har precis kommit igång trots att den växer på den soligaste platsen i trädgården. Det råder lite namnförvirring runt den här växten som även kallas bergamottmynta och apelsinmynta. Jag föredrar dock "eau de cologne" eftersom hybriden verkligen doftar parfym om man hastigt drar med handen över bladen. Växten som har gulgrönt bladverk är relativt lågväxt - ca 15 cm  - men då min eau de colognemynta växer på en torr och solig växtplats kan det vara förklaringen till att den inte är särskilt högrest och närmast har ett krypande växtsätt.
Eau de colognemyntan kan precis som de flesta andra myntor användas till the, till att lägga i badvattnet mm men används också kommersiellt till parfym, tvål och andra skönhetsprodukter. Enligt uppgift ska denna mynta också vara extra effektiv mot hudinfektioner. 


Om jag haft ett badkar skulle jag i denna stund tappat upp ett hett bad, strött ut massor av myntablad i vattnet och krupit ner. Men nu har jag inte det och därför får den gamla huskuren att ånga de förkylda luftvägarna genom att hälla kokhett vatten i en skål och göra ett "ångtält" med hjälp av en handduk över huvudet duga. Självklart lägger jag minst en näve myntablad i vattnet!

Lev väl,

// Anna



fredag 18 september 2015

Förkylningsförnöjelse

UTE ÄR DET RIKTIGT HÖSTRUSK och här inne är det soffhäng och snuva. Kombinationen kunde ha varit värre i och för sig, men det är ändå lite frustrerande att inte kunna göra det man vill och behöver på grund av halsont och rinnande näsa. Har fördrivit tiden med att forska lite om vilka myntafröer som finns att köpa på nätet. Det är ju nämligen så att plantskolorna inte svämmar över av olika myntasorter precis, åtminstone inte de jag brukar besöka. Många säljer grönmynta mentha spicata och utöver det brukar det ibland finnas någon annan art eller hybrid. Detta faktum gör det förstås ännu mer intressant och roligt att samla på just myntor. När man väl hittar en sort man inte har sedan tidigare blir man ju så glad! Att driva upp egna plantor är dock ett måste om man vill kunna utöka samlingen i någorlunda snabb takt. Men också här stöter man på patrull, det finns nämligen inte särskilt många myntafröer att tillgå.


POLEJMYNTA i gruppen Krydd- och Medicinalväxter / Medicinalväxt hos Impecta Fröhandel (3307)
Polejmyntan mentha pulegium, är en fin liten marktäckande växt 
som bara blir någon decimeter hög. Jag drev själv upp den från
 frö för något år sedan men den klarade tyvärr inte vintern trots
 härdighet zon 3-5. Bild: Impecta
Att det förhåller sig så har förstås samband med att det bara finns ca 15 arter av mynta och att många av de ca 600 hybriderna är sterila och enbart förökas vegetativt. Om en hybrid är förökningsbar via frö är det dessutom vanligt att de frösådda plantorna varierar jämfört med moderplantan.
Generellt är myntorna enkla att lyckas med från frö. De brukar dessutom gro fint utan stratifiering även om köldbehandling rekommenderas. Detsamma gäller de "fuskmyntor" jag prövat att driva upp exempelvis olika varianter av temynta monarda didyma och kattmynta nepeta cataria. 

Den röda temyntan är uppdriven från frö och förökar sig själv lätt och villigt.
I fröfirmornas utbud hittade jag bara en art som inte finns i min trädgård sedan tidigare - vildväxande Vattenmyntan mentha aquatica. Den ska jag pröva att så till nästa sommar om jag inte lyckas hitta den i vilt tillstånd först.
Två intressanta fuskmyntor fann jag dock: Amerikansk Ädelmynta pycnanthemum tenuifolium......


AMERIKANSK ÄDELMYNTA i gruppen Höstsådd / Kryddväxter hos Impecta Fröhandel (3222)
Den amerikanska ädelmyntan uppges ha alla de kvalitéer som jag
älskar hos myntorna - vacker, tålig, härlig mintsmak och ett
riktigt dragplåster för fjärilar, bin och humlor. Bild: Impecta
....och Prickig Temynta monarda punctata som enligt uppgift har en extra stark doft av thymol. Båda kan köpas som frö från Impecta (www.impecta.se).

PRICKIG TEMYNTA i gruppen Perenner / Doftande hos Impecta Fröhandel (3019)
Bild: Impecta

En helt ny och häftig upptäckt jag gjorde i samband med "surfandet" var att det går att odla sin egen tryffel genom att plantera ett "tryffelträd".

Följande beskrivning är hämtad från firman Gourmetgarage som också har en butik i Skivarp, Skåne (lycklig den som bor i närheten):

"Höj värdet på ditt hus - odla tryffel i din trädgård!
Tryffel är underjordiska svampar som inte bara är utsökta delikatesser utan som av många anses vara den ultimata gastronomiska upplevelsen. Tryffel kan ätas råa, eller användas till att sublimera smaken i sallader och pasta. Tunna skivor av tryffel kan användas som fyllningar i olika kötträtter, i paté, risotto och mycket annat.
Eftersom tryffel bara växer på vissa ställen, och dessutom är i princip omöjliga att hitta utan hjälp av en speciellt tränad tryffelgris eller tryffelhund, är de mycket dyra. Det finns dock en billig genväg till dessa underjordiska läckerheter - att odla dem själv!
Hasselplantorna får sina rötter impregnerade med tryffelsporer och efter 5-7 år efter planteringen börjar de producera tryffel. En typisk planta producerar runt 50 gr tryffel per år efter 6 år och 80 - 100 gr efter 12 år.
Vår leverantör har levererat tryffelträd i över 20 år och har därför stor erfarenhet. Hasselnötsplantan odlas från frö i steril miljö i växthus. Kontroll görs av leverantören själva in-house och sedan av universitetet i Aquila och därefter också av universitetet i Perugia. Vår leverantör har gjort sitt och nu är det vi som kunder som ska sköta resten.

Tryffelodling kräver fyra saker: Ett tryffelträd (i vårt fall hasselnötsträd som är lämpliga för vårt klimat), jord som inte är förkompakt (en orörd del av trädgården är idealisk), jord som har PH-värde mellan 6,5 och 8,0 samt väldränerad jord. När man skördar ska man försiktigt gräva runt rötterna med fingrarna. Borsta av tryffeln och förvara den kylskåp upp till 14 dagar och tvätta den innan den ska avnjutas. När tryffeln har tvättas måste den ätas upp direkt eller frysas ner.
Såvitt vi vet trivs Tryffelträdet bara i växtzon 1 och 2. Var god läs våra handelsvillkor i menyraden när det gäller våra plantor/tryffelträd."(www.gourmetgarage.se)

WOW - det skulle kunna fungera i min skogsbacke där hasseln redan trivs, för 400 kr är det absolut värt att pröva! Undrar bara hur man vet att tryffeln verkligen växer till sig? Törs man peta med fingrarna i jorden och kolla eller stör man processen då? Tror att jag måste läsa på lite mer innan jag bestämmer mig...

Gourmetgarage säljer också många spännande fröer från den italienska firman Franchi som har en egen hemsida att titta på för den som behärskar italienska ( http://www.franchisementi.it/ ).

Här en lista på de fröfirmor jag letat mynta hos under dagen:
http://www.gourmetgarage.se/
http://www.fromedposten.se/ Har ett par olika sorters mynta.
http://www.impecta.se/ 4 ”äkta” myntor och flera ”fuskmyntor”.
http://www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se/ Några få vanliga myntor men en massa fina saker!
http://www.nelsongarden.se/ Någon enstaka mynta.
http://www.runabergsfroer.se/ Grön- och pepparmynta.
http://www.onskebrunnen.nu/ Grapefrukt- och pepparmynta.
http://www.ortagarden.com/ Någon enstaka mynta men massor med andra intressanta fröer.
http://www.fron-och-sant.se/ Någon enstaka mynta.
http://www.gardensnorth.com/ Spännande fröer från Canada bl a några intressanta fuskmyntor.
http://jelitto.com/ 8 olika myntor – tysk hemsida
http://www.joyseeds.fi/ Finsk fröfirma med trevligt sortiment.
http://www.rareseeds.com/ Har bl a en sallad som heter "Crisp mint lettuce".


Kanske kommer det att odlas tryffel här framöver, vem vet.

Önskar de som inte behövt vara sjukskrivna och de som behövt vara det - ett fint avslut på den här septemberveckan,

// Anna