måndag 7 september 2015

Åkermynta och skogskonst

DET FINNS BARA TVÅ inhemska vildväxande myntor i Sverige: åkermynta och vattenmynta.
Åkermyntan (mentha arvensis av lat. arvensis "på åkermark") som precis som vissa andra myntor har håriga blad, är oftast inte särskilt högväxt men kan bli upp till 50 cm. Bladen har en "sågad" kant och de ljuslila blommorna sitter i bladvecken och inte i toppen av stjälken som hos de flesta andra myntor, där finns istället det bladknippe som är åkermyntans främsta kännetecken.  
Åkermynta kan korsa sig med vattenmynta (mentha aquatica) och ger då upphov till hybriden kransmynta (mentha verticillata) - mer om vatten- och kransmynta vid ett senare tillfälle. Åkermyntan beblandar sig också gärna med trädgårdmyntor om den får chansen. En av de mer välbekanta hybriderna är den mellan åkermynta och grönmynta: ädelmynta (mentha x gracile).

Bild hämtad från Naturhistoriska riksmuséets virtuella flora: www.linnaeus.nrm.se










Åkermyntan lär vara vanligt förekommande från Skåne i söder till Medelpad i norr. Den trivs bäst i fuktiga marker och strandområden men kan också återfinnas på åkrar och ängar.


Bild hämtad från Naturhistoriska riksmuséets virtuella flora: www.linnaeus.nrm.se


Jag har ännu inte givit mig ut på jakt efter våra inhemska myntor men det är ett självklart uppdrag någon av de fina hösthelger som förhoppningsvis kommer framöver.


































A pro pos turer ut i skog och mark så hade en naturälskande arbetskamrat ställt det här fina arrangemanget på vårt gemensamma fikabord i morse. 



Snacka om "talking piece" och om att många var sugna på att tjuva hem de fina höstkantarellerna - dock inte undertecknad som hade turen att hitta ett helt gäng "gula" på hundpromenaden i söndags!



Väl mött imorgon!

Hälsningar Anna








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar