Lite kort info om den inhemska myntan Vattenmynta (Mentha aquatica):
Vattenmyntan kan blir mellan 50 och 70 cm hög och har blad som kan vara mer eller mindre rundade/spetsiga och även ha sågtandad kant i olika omfattning. Myntans violetta blommor som sitter i "huvudlika" samlingar både i växtens topp och i kransar längre ner på stjälken, slår ut under högsommaren. Mentha aquatica är variabel och delas in i vanlig vattenmynta (hårig) och strandmynta (kal). Växten förekommer förstås oftast i närheten av vatten både i inlandet och i kustområdena, från Skåne och en bit norrut. Underarten Strandmynta kan hittas ända upp till Hälsingland. (källa: www.linnaeus.nrm.se)
Tillbaka till det här med exkursioner - tänkte nämligen ge mig ut på en sådan här i Strömsholm under morgondagen. Som ni säkert redan räknat ut är det våra inhemska myntor jag har för avsikt att leta efter. Har ingen aning om de växer häromkring men hoppas kan man ju alltid!
Foto: Impecta (...som också säljer frö om man vill så sin egen Mentha aquatica) |
Rätt växtmiljöer finns i alla fall då här finns både mindre och större vattendrag i vars närhet Vattenmyntan borde kunna trivas och ängsmark i närheten av Mälaren där Åkermyntan skulle kunna tänkas växa.
Trakterna kring Strömsholms slott bjuder på stor omväxling. |
Ängsmark och hagar... |
Gott om platser för en liten hund att springa på. |
Grävda kanaler |
...och hästar i hagar (överallt). |
Håll gärna tummarna för att jag hittar det jag söker...
Önskar er alla en fin och trevlig helg! // Anna
Den som söker den finner...
SvaraRaderaFin bild på hunden i gräset.
Allt gott
Annika