Polejmyntan mentha pulegium, är en fin liten marktäckande växt som bara blir någon decimeter hög. Jag drev själv upp den från frö för något år sedan men den klarade tyvärr inte vintern trots härdighet zon 3-5. Bild: Impecta |
Generellt är myntorna enkla att lyckas med från frö. De brukar dessutom gro fint utan stratifiering även om köldbehandling rekommenderas. Detsamma gäller de "fuskmyntor" jag prövat att driva upp exempelvis olika varianter av temynta monarda didyma och kattmynta nepeta cataria.
Den röda temyntan är uppdriven från frö och förökar sig själv lätt och villigt. |
Två intressanta fuskmyntor fann jag dock: Amerikansk Ädelmynta pycnanthemum tenuifolium......
Den amerikanska ädelmyntan uppges ha alla de kvalitéer som jag älskar hos myntorna - vacker, tålig, härlig mintsmak och ett riktigt dragplåster för fjärilar, bin och humlor. Bild: Impecta |
Bild: Impecta |
En helt ny och häftig upptäckt jag gjorde i samband med "surfandet" var att det går att odla sin egen tryffel genom att plantera ett "tryffelträd".
Följande beskrivning är hämtad från firman Gourmetgarage som också har en butik i Skivarp, Skåne (lycklig den som bor i närheten):
"Höj värdet på
ditt hus - odla tryffel i din trädgård!
Tryffel är underjordiska svampar som inte bara är utsökta delikatesser utan som
av många anses vara den ultimata gastronomiska upplevelsen. Tryffel kan ätas
råa, eller användas till att sublimera smaken i sallader och pasta. Tunna
skivor av tryffel kan användas som fyllningar i olika kötträtter, i paté,
risotto och mycket annat.
Eftersom tryffel bara växer på vissa ställen, och dessutom är i princip omöjliga att hitta utan hjälp av en speciellt tränad tryffelgris eller tryffelhund, är de mycket dyra. Det finns dock en billig genväg till dessa underjordiska läckerheter - att odla dem själv!
Hasselplantorna får sina rötter impregnerade med tryffelsporer och efter 5-7 år efter planteringen börjar de producera tryffel. En typisk planta producerar runt 50 gr tryffel per år efter 6 år och 80 - 100 gr efter 12 år.
Vår leverantör har levererat tryffelträd i över 20 år och har därför stor erfarenhet. Hasselnötsplantan odlas från frö i steril miljö i växthus. Kontroll görs av leverantören själva in-house och sedan av universitetet i Aquila och därefter också av universitetet i Perugia. Vår leverantör har gjort sitt och nu är det vi som kunder som ska sköta resten.
Tryffelodling kräver fyra saker: Ett tryffelträd (i vårt fall hasselnötsträd som är lämpliga för vårt klimat), jord som inte är förkompakt (en orörd del av trädgården är idealisk), jord som har PH-värde mellan 6,5 och 8,0 samt väldränerad jord. När man skördar ska man försiktigt gräva runt rötterna med fingrarna. Borsta av tryffeln och förvara den kylskåp upp till 14 dagar och tvätta den innan den ska avnjutas. När tryffeln har tvättas måste den ätas upp direkt eller frysas ner.
Såvitt vi vet trivs Tryffelträdet bara i växtzon 1 och 2. Var god läs våra handelsvillkor i menyraden när det gäller våra plantor/tryffelträd."(www.gourmetgarage.se)
Eftersom tryffel bara växer på vissa ställen, och dessutom är i princip omöjliga att hitta utan hjälp av en speciellt tränad tryffelgris eller tryffelhund, är de mycket dyra. Det finns dock en billig genväg till dessa underjordiska läckerheter - att odla dem själv!
Hasselplantorna får sina rötter impregnerade med tryffelsporer och efter 5-7 år efter planteringen börjar de producera tryffel. En typisk planta producerar runt 50 gr tryffel per år efter 6 år och 80 - 100 gr efter 12 år.
Vår leverantör har levererat tryffelträd i över 20 år och har därför stor erfarenhet. Hasselnötsplantan odlas från frö i steril miljö i växthus. Kontroll görs av leverantören själva in-house och sedan av universitetet i Aquila och därefter också av universitetet i Perugia. Vår leverantör har gjort sitt och nu är det vi som kunder som ska sköta resten.
Tryffelodling kräver fyra saker: Ett tryffelträd (i vårt fall hasselnötsträd som är lämpliga för vårt klimat), jord som inte är förkompakt (en orörd del av trädgården är idealisk), jord som har PH-värde mellan 6,5 och 8,0 samt väldränerad jord. När man skördar ska man försiktigt gräva runt rötterna med fingrarna. Borsta av tryffeln och förvara den kylskåp upp till 14 dagar och tvätta den innan den ska avnjutas. När tryffeln har tvättas måste den ätas upp direkt eller frysas ner.
Såvitt vi vet trivs Tryffelträdet bara i växtzon 1 och 2. Var god läs våra handelsvillkor i menyraden när det gäller våra plantor/tryffelträd."(www.gourmetgarage.se)
Gourmetgarage säljer också många spännande fröer från den italienska firman Franchi som har en egen hemsida att titta på för den som behärskar italienska ( http://www.franchisementi.it/ ).
Här en lista på de fröfirmor jag letat mynta hos under dagen:
http://www.gourmetgarage.se/
http://www.fromedposten.se/
Har ett par olika sorters mynta.
http://www.impecta.se/
4 ”äkta” myntor och flera ”fuskmyntor”.
http://www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se/
Några få vanliga myntor men en massa fina saker!
http://www.nelsongarden.se/ Någon enstaka mynta.
http://www.runabergsfroer.se/ Grön- och pepparmynta.
http://www.onskebrunnen.nu/ Grapefrukt- och pepparmynta.
http://www.ortagarden.com/ Någon enstaka mynta men massor med andra intressanta fröer.
http://www.fron-och-sant.se/ Någon enstaka mynta.
http://www.gardensnorth.com/ Spännande fröer från Canada bl a några intressanta fuskmyntor.
http://jelitto.com/ 8 olika
myntor – tysk hemsida
http://www.joyseeds.fi/ Finsk fröfirma med trevligt sortiment.
http://www.rareseeds.com/ Har bl a en sallad som heter "Crisp mint lettuce".
Kanske kommer det att odlas tryffel här framöver, vem vet.
Önskar de som inte behövt vara sjukskrivna och de som behövt vara det - ett fint avslut på den här septemberveckan,
// Anna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar