fredag 18 september 2015

Förkylningsförnöjelse

UTE ÄR DET RIKTIGT HÖSTRUSK och här inne är det soffhäng och snuva. Kombinationen kunde ha varit värre i och för sig, men det är ändå lite frustrerande att inte kunna göra det man vill och behöver på grund av halsont och rinnande näsa. Har fördrivit tiden med att forska lite om vilka myntafröer som finns att köpa på nätet. Det är ju nämligen så att plantskolorna inte svämmar över av olika myntasorter precis, åtminstone inte de jag brukar besöka. Många säljer grönmynta mentha spicata och utöver det brukar det ibland finnas någon annan art eller hybrid. Detta faktum gör det förstås ännu mer intressant och roligt att samla på just myntor. När man väl hittar en sort man inte har sedan tidigare blir man ju så glad! Att driva upp egna plantor är dock ett måste om man vill kunna utöka samlingen i någorlunda snabb takt. Men också här stöter man på patrull, det finns nämligen inte särskilt många myntafröer att tillgå.


POLEJMYNTA i gruppen Krydd- och Medicinalväxter / Medicinalväxt hos Impecta Fröhandel (3307)
Polejmyntan mentha pulegium, är en fin liten marktäckande växt 
som bara blir någon decimeter hög. Jag drev själv upp den från
 frö för något år sedan men den klarade tyvärr inte vintern trots
 härdighet zon 3-5. Bild: Impecta
Att det förhåller sig så har förstås samband med att det bara finns ca 15 arter av mynta och att många av de ca 600 hybriderna är sterila och enbart förökas vegetativt. Om en hybrid är förökningsbar via frö är det dessutom vanligt att de frösådda plantorna varierar jämfört med moderplantan.
Generellt är myntorna enkla att lyckas med från frö. De brukar dessutom gro fint utan stratifiering även om köldbehandling rekommenderas. Detsamma gäller de "fuskmyntor" jag prövat att driva upp exempelvis olika varianter av temynta monarda didyma och kattmynta nepeta cataria. 

Den röda temyntan är uppdriven från frö och förökar sig själv lätt och villigt.
I fröfirmornas utbud hittade jag bara en art som inte finns i min trädgård sedan tidigare - vildväxande Vattenmyntan mentha aquatica. Den ska jag pröva att så till nästa sommar om jag inte lyckas hitta den i vilt tillstånd först.
Två intressanta fuskmyntor fann jag dock: Amerikansk Ädelmynta pycnanthemum tenuifolium......


AMERIKANSK ÄDELMYNTA i gruppen Höstsådd / Kryddväxter hos Impecta Fröhandel (3222)
Den amerikanska ädelmyntan uppges ha alla de kvalitéer som jag
älskar hos myntorna - vacker, tålig, härlig mintsmak och ett
riktigt dragplåster för fjärilar, bin och humlor. Bild: Impecta
....och Prickig Temynta monarda punctata som enligt uppgift har en extra stark doft av thymol. Båda kan köpas som frö från Impecta (www.impecta.se).

PRICKIG TEMYNTA i gruppen Perenner / Doftande hos Impecta Fröhandel (3019)
Bild: Impecta

En helt ny och häftig upptäckt jag gjorde i samband med "surfandet" var att det går att odla sin egen tryffel genom att plantera ett "tryffelträd".

Följande beskrivning är hämtad från firman Gourmetgarage som också har en butik i Skivarp, Skåne (lycklig den som bor i närheten):

"Höj värdet på ditt hus - odla tryffel i din trädgård!
Tryffel är underjordiska svampar som inte bara är utsökta delikatesser utan som av många anses vara den ultimata gastronomiska upplevelsen. Tryffel kan ätas råa, eller användas till att sublimera smaken i sallader och pasta. Tunna skivor av tryffel kan användas som fyllningar i olika kötträtter, i paté, risotto och mycket annat.
Eftersom tryffel bara växer på vissa ställen, och dessutom är i princip omöjliga att hitta utan hjälp av en speciellt tränad tryffelgris eller tryffelhund, är de mycket dyra. Det finns dock en billig genväg till dessa underjordiska läckerheter - att odla dem själv!
Hasselplantorna får sina rötter impregnerade med tryffelsporer och efter 5-7 år efter planteringen börjar de producera tryffel. En typisk planta producerar runt 50 gr tryffel per år efter 6 år och 80 - 100 gr efter 12 år.
Vår leverantör har levererat tryffelträd i över 20 år och har därför stor erfarenhet. Hasselnötsplantan odlas från frö i steril miljö i växthus. Kontroll görs av leverantören själva in-house och sedan av universitetet i Aquila och därefter också av universitetet i Perugia. Vår leverantör har gjort sitt och nu är det vi som kunder som ska sköta resten.

Tryffelodling kräver fyra saker: Ett tryffelträd (i vårt fall hasselnötsträd som är lämpliga för vårt klimat), jord som inte är förkompakt (en orörd del av trädgården är idealisk), jord som har PH-värde mellan 6,5 och 8,0 samt väldränerad jord. När man skördar ska man försiktigt gräva runt rötterna med fingrarna. Borsta av tryffeln och förvara den kylskåp upp till 14 dagar och tvätta den innan den ska avnjutas. När tryffeln har tvättas måste den ätas upp direkt eller frysas ner.
Såvitt vi vet trivs Tryffelträdet bara i växtzon 1 och 2. Var god läs våra handelsvillkor i menyraden när det gäller våra plantor/tryffelträd."(www.gourmetgarage.se)

WOW - det skulle kunna fungera i min skogsbacke där hasseln redan trivs, för 400 kr är det absolut värt att pröva! Undrar bara hur man vet att tryffeln verkligen växer till sig? Törs man peta med fingrarna i jorden och kolla eller stör man processen då? Tror att jag måste läsa på lite mer innan jag bestämmer mig...

Gourmetgarage säljer också många spännande fröer från den italienska firman Franchi som har en egen hemsida att titta på för den som behärskar italienska ( http://www.franchisementi.it/ ).

Här en lista på de fröfirmor jag letat mynta hos under dagen:
http://www.gourmetgarage.se/
http://www.fromedposten.se/ Har ett par olika sorters mynta.
http://www.impecta.se/ 4 ”äkta” myntor och flera ”fuskmyntor”.
http://www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se/ Några få vanliga myntor men en massa fina saker!
http://www.nelsongarden.se/ Någon enstaka mynta.
http://www.runabergsfroer.se/ Grön- och pepparmynta.
http://www.onskebrunnen.nu/ Grapefrukt- och pepparmynta.
http://www.ortagarden.com/ Någon enstaka mynta men massor med andra intressanta fröer.
http://www.fron-och-sant.se/ Någon enstaka mynta.
http://www.gardensnorth.com/ Spännande fröer från Canada bl a några intressanta fuskmyntor.
http://jelitto.com/ 8 olika myntor – tysk hemsida
http://www.joyseeds.fi/ Finsk fröfirma med trevligt sortiment.
http://www.rareseeds.com/ Har bl a en sallad som heter "Crisp mint lettuce".


Kanske kommer det att odlas tryffel här framöver, vem vet.

Önskar de som inte behövt vara sjukskrivna och de som behövt vara det - ett fint avslut på den här septemberveckan,

// Anna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar