fredag 4 september 2015

Nytta och nöje


ATT MAN KAN HA SINA MYNTOR till allsköns trevligheter är ingen nyhet, åtminstone inte för de som då och då tar del av det som skrivs här på Myntamania. Att ett av myntornas verksamma ämnen menthol - som i första hand framställs ut pepparmynta (mentha x piperita) - gör nytta i såväl halstabletter som tandkräm och liniment är säkert också något de flesta känner till.


Men hur nyttiga i egenskap av livsmedel är myntorna egentligen? Svaret är att det varierar till viss del men att det på det stora hela är ungefär samma näringsinnehåll i de arter som vanligtvis används till mat och dryck: pepparmynta, grönmynta och marockansk mynta (mentha x villosa).

Färsk Grönmynta innehåller följande näringsämnen per 100 gram:

Kalorier (kcal) 44
Mättat fett 0,2 gram
Fleromättat fett 0,4 gram
Kolhydrater 8 gram
Protein 3,2 gram
Natrium 30 milligram (viktigt för nervernas funktion,syra-basbalansen och vätskebalansen)
Kalium 458 milligram (viktigt för musklernas och nervernas funktion, reglerar vätskebalansen i kroppen)
Kalcium 199 milligram (viktigt för tänder och benstomme, blodets förmåga att koagulera samt musklernas funktion)
Askorbinsyra 13,5 milligram (c-vitamin, bra för nästan allt!)
Järn 11,9 milligram ( järn är en förutsättning för att kroppen ska kunna tillverka röda blodkroppar och har också betydelse för hur väl hjärnans signalsubstanser fungerar)
Pyridoxin 0,2 milligram (vitamin B6, viktigt för de röda blodkropparna, för immunförsvaret, nervsystemet och bildandet av bl a serotonin)
Magnesium 63 milligram (magnsium behövs för kroppens produktion av protein och för muskel- och nervfunktioner)

(källor: www.halsosidorna.se, www.livsmedelsverket.se )

Mynta tillför alltså inte bara god smak och härlig doft till din sallad, drink, eller dessert utan också en hel del viktiga näringsämnen. Påpekas bör dock att mynta inte ska "överkonsumeras" och att man inte ska vräka i sig mängder med exempelvis pepparmyntsolja  (om man nu skulle komma på den idén) - stora mängder menthol kan nämligen ge allvarlig förgiftning.

Bananmynta (mentha arvensis "banana") - nyttig och god precis som bananen.

Måste passa på att "puffa" lite för en annan växt i min trädgård...
Om man bara ska plantera en enda sorts sommarblomma så tycker jag att man ska välja den vita tobaksblomman som från början av augusti lyser upp sensommarkvällen och fyller hela trädgården med sin fantastiska doft.


Enkel att driva upp är den också och varje blomma ger trilliader av små frön att spara till nästa säsong, dela med grannar, arbetskamrater och alla andra som vill ha sensommarfägring i trädgården eller bara vill få uppleva känslan av att lyckas odla fram något riktigt ståtligt och vackert. En väninnan testade att slänga ut massor med överblivna frön i den grusblandade jorden vid sin infart och se, där dök plantorna upp en efter en och efter bara någon månad hade de växt både ikapp och om de förkultiverade plantorna. Tobaksblomman är verkligen en växt som har förmågan att boosta den mest tafatta trädgårdsnybörjarens självkänsla! (hmmpppfrrr - sorry Kina!!!)


Som stjärnor i septemberskymningen lyser tobaksblomman på sina meterhöga stänglar.










    
Nu skrek visst kattugglan som bor i skogsbacken - den är nog ute på jakt i mörkret. Det finns många sätt att roa sig en fredagskväll och själv har jag ånyo haft stor behållning av att "forska" lite mer kring myntorna och av att skriva om det här på Myntamania.

Vill önska alla den trevligaste av helger!

Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar